
Geschreven door: Mariska Maring
Wanneer vreugde omslaat naar verdriet
Nog al te vaak word er niet gesproken over het verliezen van een kindje in de zwangerschap.
Met deze blog wil ik het meer bespreekbaar maken. Wat je in dit artikel kan verwachten hoe je iemand kan ondersteunen in deze moeilijke periode of misschien heb je dit zelf wel mee gemaakt.
Mijn persoonlijke ervaring.
In 2017 heb ik zelf met 3 maanden zwangerschap een kindje verloren. Dit was een hele heftige periode. Niet alleen het verliezen van het kindje maar ook alle medische poespas die er bij kwam kijken. Maar ook de hele impact. Je hele droom word in 1 klap een nachtmerrie. In die tijd heb ik mij ontzettend alleen gevoeld en nog vind ik dit een hele impact. Ik heb het nooit echt een plekje kunnen geven.
Wat is een miskraam.
Een miskraam is het verlies van een zwangerschap vóór de 20e zwangerschapsweek. Het gebeurt meestal in de vroege stadia van de zwangerschap, vaak binnen de eerste 12 weken. Het is een natuurlijke en onvrijwillige beëindiging van een zwangerschap en kan optreden als gevolg van verschillende factoren, zoals genetische afwijkingen, hormonale onevenwichtigheden, infecties, of problemen met de baarmoeder.
Symptomen van een miskraam:
-
Vaginale bloeding (kan licht of zwaar zijn).
-
Buikkrampen of pijn in de onderbuik.
-
Rugpijn.
-
Het verlies van weefsel of stolsels via de vagina.
-
Maar ook je intuïtie kan een rol spelen. Zelf heb ik altijd het gevoel gehad dat er iets niet goed zat terwijl ik wel alle zwangerschap symptomen had
Wat te doen bij een miskraam?
Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je denkt dat je een miskraam hebt. Een arts kan onderzoeken of er sprake is van een miskraam en indien nodig verdere zorg bieden, zoals medicatie of een medische ingreep. Hoewel een miskraam emotioneel en fysiek zwaar kan zijn, is het belangrijk om te weten dat het nooit jou schuld is!
Afscheid nemen
Er zijn verschillende manieren om afscheid samen te nemen van jullie kindje. Een mooie methode is je kindje begraven met een boompje erop. Om een tastbare plek te hebben om je kindje te herdenken.
Watermethode
Wat voor ouders ook erg fijn kan zijn is de watermethode. Op deze manier kun je in alle tijd afscheid nemen van jullie kindje. Door je kindje voorzichtig in een schaal of bakje met schoon water te plaatsen, wordt het gemakkelijker om details te zien, zoals de vorm van het lichaampje, armpjes, beentjes of het gezichtje. Dit kan ouders helpen om afscheid te nemen en het verlies tastbaarder te maken.
-
Respectvolle omgang: Het kan een manier zijn om je kindje met zorg en liefde te behandelen.
-
Foto's of herinneringen maken: Sommige ouders kiezen ervoor om op dit moment foto's te maken als een waardevolle herinnering.
Hoe werkt het?
-
Kies een schone schaal of bakje: Gebruik glas of doorzichtig plastic, zodat jullie kindje goed zichtbaar is.
-
Gebruik schoon water: Koud, helder water (bij voorkeur steriel of gekookt en afgekoeld) wordt meestal aangeraden.
-
Leg het voorzichtig neer: Plaats jullie kindje voorzichtig in het water. Dit kan helpen om details van het lichaampje beter zichtbaar te maken.
-
Creëer een rustige omgeving: Neem de tijd om stil te staan bij het moment. Sommige ouders kiezen voor muziek, kaarslicht of een ritueel dat voor jullie belangrijk is.
Wat ik graag had willen weten.
Dat je alle tijd mag nemen om beslissingen te maken in interventies en dat jij de keuze mag maken wat je wel en niet wilt dat er gebeurt.
Rouw kent geen tijd
Het verwerken van een verloren kindje kent geen tijd. En iedereen doet dit op haar en zijn eigen manier. Belangrijk is dat je het niet weg stopt. Alles mag er zijn. Wat heb jij nodig. Er zijn ook verschillende instanties die je hulp kunnen bieden met het verwerken van deze traumatische gebeurtenis. Zie naar elkaar om.
